Zapraszam do kulinarnych doznań oraz odkrywania własnych ulubionych smaków w „zielonej” kuchni.
Pomysł na tworzenie przepisów z sokiem z jęczmienia i chlorellą przyszedł mi do głowy, podczas współpracy z mamami. Doceniały one wpływa zielonej żywności nazdrowie i rozwój dzieci, ale ich pociechy nie chciały jej kosztować. Zaczęłam wtedy swoje eksperymenty w kuchni i tak powstały proste, szybkie, wegetariańskie i zdrowe przepisy, które przygotujecie nie więcej niż 15 minut. Przepisy zebrałamw książce kucharskiej „Dlaczego dzieci mają zielone buzie” (do kupienia tutaj). Ponieżej znajdziecie kilka z nich.
ARBUZOWA LEMONIADA
Składniki:
miąższ z 1⁄4 średniej wielkości arbuza (razem z pestkami)
2 -3 szklanki wody
parę kropel soku cytryny
1 łyżka jęczmienia truskawkowego
kilka listków świeżej mięty
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wkładamy do blendera i dokładnie miksujemy.
TROPIKALNY MUSIK
Składniki:
miąższ z połowy mango
1 brzoskwinia
kilka cząstek ananasa
1⁄2 łyżeczki jęczmienia lub chlorelli w proszku
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki miksujemy i mamy gotowy musik.
SŁODKIE MYSZKI
Składniki:
1 kostka twarogu półtłustego
2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu
1⁄2 łyżeczki wysuszonego soku z jęczmienia
1 saszetka wysuszonego soku z marchwi
miód – do smaku
goździki, owoce i bakalie do dekoracji
Sposób przygotowania:
Twaróg mieszamy ze śmietaną (jogurtem) i dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy jęczmień i miód do smaku, a do drugiej marchew i również miód do smaku. Z obu części formujemy myszki, a z owoców, bakalii i goździków robimy oczka, nosek oraz uszka.
AROMATYCZNA OWSIANKA
Składniki:
1 łyżka oleju kokosowego
szczypta przypraw: cynamonu cejlońskiego, kurkumy, soli, kardamonu, 1 goździk
1 jabłko lub gruszka
1 szklanka mleka roślinnego
1⁄2 szklanki płatków owsianych górskich
parę pokrojonych lub zmielonych migdałów
1 łyżeczka chlorelli w proszku
1 szklanka malin lub innych sezonowych owoców
Sposób przygotowania:
Olej kokosowy rozgrzewamy w garnku, dodajemy przyprawy i chwilkę wszystko podgrzewamy. Następnie dodajemy jabłko/gruszkę pokrojone w kostkę, krótko podsmażamy, dodajemy mleko roślinne oraz płatki owsiane. Po około 5-10 minutach zdejmujemy owsiankę z ognia. Kiedy wystygnie do temperatury odpowiedniej do spożycia, dodajemy chlorellę i dekorujemy owocami.